Konu: Gıdalarda Raf Ömrü Belirleme Yöntemleri

Kurum: ODTÜ, Gıda Mühendisliği Bölümü

Araştırma: Yıldız ARMUTAK, Alev BAYINDIRLI

Bu çalışmada, gıdaların raf ömrünün belirlenmesinde kullanılan yöntemler incelenmiştir.

Ana gıda maddeleri için çevre faktörlerinin raf ömrü azalmasına etkileri ve gıdaların raf ömrü hesaplanmasında kullanılabilecek bilimsel prensipler derlenmiştir.

Sıcaklığın raf ömrüne etkisi ve farklı gıdaların farklı bozulma hızları, gıdalarda Q10 değeri tanımlamasıyla açıklamıştır. Zaman-sıcaklık-tolerans (TTT) metodunun geçerliliği, donmuş gıda maddeleriyle örneklendirilmiştir. Raf ömrü azalmasıyla ilgili, sıfırıncı ve birinci dereceden reaksiyonlar kullanılarak türetilen denklemler incelenmiştir. Bu sıcaklık denklemlerinin yanı sıra, nem artış ve kaybına bağlı olarak raf ömrünün azalışı açıklanmıştır.

Araştırmanın tüm içeriğini okumak için tıklayın (PDF)

KAPAT