Tütün kürlenmesi hem kimyasal bileşimde hem de nemde değişikliklere neden olur. Bu nedenle tütünde su aktivitesi ölçümü sıkıca nemi kontrol etmek suretiyle kalite kontrol yöneticilerinin tutarlı bir ürün sunmasını sağlar. Geleneksel olarak, bu kurutma sonrası nem dengesi ile yapılmıştır, ancak su aktivitesi ölçümü daha iyi bir alternatif sunar.
Tütünde Su Aktivitesi ölçümü neden önemlidir?
“Islak” tarım ürünleri, su aktiviteleri daha düşük bir aralığa getirilinceye kadar mantar büyümesine karşı hassastır. Bu, genellikle ürününüzü mümkün olan en kısa sürede 0,7 aw su aktivitesi seviyesine düşürmek anlamına gelir. Su aktivitesini ölçmek, hangi ürünün ölçmekte olduğunuzdan bağımsız olarak, ürününüzün risk altında olup olmadığını daima size söyleyecektir.
Belirli bir ürün için su aktivitesi ve nem birbirine bağlıdır: eğer biri artarsa diğeri de artar. Yani nemi ölçmek için daha iyi bir yol istiyorsanız, su aktivitesi size verebilir. Neden? Su aktivitesi ölçüm cihazları, nemdeki değişikliklere çoğu nem içeriği ölçüm cihazından çok daha hassastır. Bunun nedeni, kuru tütün ürünlerinde, nemdeki küçük bir değişimin, su aktivitesinde büyük bir değişiklik yaratmasıdır. Fırın kurutma gibi AOAC onaylı nem yöntemleriyle karşılaştırıldığında, su aktivitesi size yaklaşık 10 kat daha fazla hassasiyet kazandırır.
Tütün ürünleri FDA tarafından düzenlenir ve su aktivitesi FDA tarafından kritik bir kontrol noktası olarak kabul edilen neme ilişkin tek okumadır.
CORESTA (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco – Tütünle İlgili Bilimsel Araştırma İşbirliği Merkezi), TDL’yi tütün ürünlerindeki su aktivitesini doğru bir şekilde ölçebilen tek sensör olarak belirtmektedir.
Bu yüzden, lazer sensör kullanan AQUALAB TDL Su Aktivite Cihazı en zor uçucuları bile hassas bir şekilde ölçebilmektedir. Kullanıcı kalibrasyonu gerektirmeyen cihazın ölçüm hassasiyeti ±0.005aw ölçüm süresi ise 5 dakika veya daha azdır.