Çay ve Kahvede Su Aktivitesi Ölçümü

Nem, çay ve kahvenin ne kadar süre kurutulacağını veya kavurulacağını belirlemede her zaman göz önünde bulundurulur.

Çay ve kahvenin su aktivitesini ölçmek iki nedenden dolayı daha güvenilir sonuçlar verir. İlk olarak, su aktivitesi okumaları, farklı kıtalardaki iki cihazın eşdeğer okumalar yapmasını sağlayan bilinen standartlara dayanmaktadır. İkincisi, içlerinde çok az su bulunan çay gibi ürünler (% 1-2 nem) için kurutma işlemi çok hassastır. Su aktivitesi, çok daha kesin ve her iki tarafın da aynı şeyi aramasını garanti eden standartlara bağlı olan alternatif bir nem ölçümü sağlar.

Çoğu çay ve kahve ürünü mikrobiyal büyümeyi desteklemese de, bu her zaman böyle değildir. Örneğin, 2005 yılında AB, yeşil kahve çekirdeğinde yetişen mantarların ürettiği zararlı bir mikotoksin olan okratoksin A (OTA) ‘ya sınır koyan düzenlemeleri kabul etti. Su aktivitesi okratoksin A veya başka mikotoksinlerin kahvede yetişen mikroorganizmalar tarafından üretilip üretilemeyeceğini tahmin edebilir. 

Çay ve Kahvede Su Aktivitesi Ölçüm Videosu

Video ayarlarından alt yazı Türkçe yapılarak izlenebilir