Su aktivitesinde numune hazırlama ve örneklerinizi test etmek için basit, tutarlı Standart İşletim Prosedürü (SOP) oluşturarak testi hızlandırın ve değişkenliği azaltın. İşte kendi işlemlerinizi geliştirirken göz önünde bulundurmanız gereken en iyi 6 uygulama.
- Temsile Dikkat
Ürünleri her zaman son hallerinde test edin. Ürün tüketiciye ulaşmadan doğranmadı, öğütülmediyse veya dilimlenmiş değilse, su aktivitesini ölçmeden önce bunu ürüne yapmaktan kaçının. Numunenin numune kabına sığması için bir miktar dilimleme veya kesme gerekli olabilir, ancak bunu minimumda tutun.
Çok bileşenli yiyecekleri ölçerken, her bir bileşenin temsili bir miktarını numune kabına yerleştirin. Doldurma gibi bir ürün iki çerez arasında sıkıştırılmışsa, her iki parçayı da (çerez ve doldurma) numune kabına yerleştirin.
- Deney
Örnekler üzerinde farklı hazırlama testleri yapın ve sonuçta meydana gelen su aktivitesindeki değişimi ölçün. En kararlı sonuçları üreten yöntemi belirlemek için bu verileri kullanın. - Gereksiz adımları ortadan kaldırın
Her ürün için ne tür bir hazırlık işleminin uygun olduğunu belirlemek için test verilerini kılavuz olarak kullanın. Gereksiz adımları ortadan kaldırın. - Tutarlı olun
En iyi yöntemi belirledikten sonra, belirlenmiş kurallarla bir örnekleme işlemi oluşturun. Örneğin, numunelerin kaç saniye ezilmesi gerektiğini, nasıl kullanılmaları gerektiğini ve ölçümlerin yapılması gereken sıcaklığı belirtin. - Kapalı tutun
Oda neminden daha yüksek bir su aktivitesine sahip olan ürünler açıkta bırakıldığında nemi kaybedecek ve oda neminin altındaki bir su aktivitesine sahip olanlar nem alacaktır. Nem kazancını veya kaybını önlemek için, maruz kalma süresini en aza indirin. Numune kapakları bu amaç için mükemmeldir. Bir saatten fazla saklamak için, kapakların üzerine parafilm yapın veya numuneleri hava geçirmeyen kaplarda saklayın. - Temiz tutun
Cihazı temiz bir yere yerleştirin. Ellerinizi yıkayın veya laboratuvar eldivenleri giyin. Numune kabının alt kısmını, kenarlarını ve kenarlarını, ölçüm bloğuna koymadan önce KIMWIPES® hav bırakmayan mendilleri ile silin. Bu, kirleticilerin hazneye yayılmasını önler. Örnek kabını sadece yarısı dolu olarak doldurun.
Özel dikkat gerektiren ürün türleri
Aşağıdaki ürünler, doğru bir okuma elde etmek için özel örnekleme uygulamalarına ihtiyaç duyabilir.
Nem bariyerli ürünler
Çikolata kaplı fıstıklar veya kaplanmış şekerler gibi bir kaplamaya sahip ürünlerin dengeye gelmesi yavaş olabilir. İç mekanı açığa çıkarmak için kesilebilir veya ezilebilirler, ancak öğütülemezler. Öğütme nem kaybına neden olur ve nadiren gereklidir.
Yağ oranı yüksek ürünler
Yağlı et ürünlerinde, yağlarda veya yağlı tatlılarda, sıvı yağlar ve katı yağlar bir nem bariyeri haline gelir ve numunelerin nem salması yavaş olur. Hızlı su aktivitesi test yöntemleri yanlış sonuçlar verecektir. Bu numuneler ölçüm odacığında daha uzun bir süre boyunca dengeye gelmelidir.
Su aktivitesi çok düşük olan ürünler
Bu ürünlerin dengeye gelmesi yavaş olabilir, bu nedenle daha uzun okuma süreleri gerekebilir.
Çoklu bileşen ürünleri
Dolgulu kekler, peynir ve kraker veya meyveli tahıl gevreği çok bileşenli ürünlerdir. Doğru bir okuma için, seçeneklerden biri bileşenleri tek tek kontrol etmektir. Bileşenlerin oranını doğru tutabiliyorsanız, temsili bir örnek de kullanabilirsiniz. Nem geçişini izleyin ve mikrobiyal büyüme noktalarını önlemek için daha büyük ürünleri çeşitli yerlerde test edin.
Daha hızlı ve daha doğru okumalar için numune hazırlama stratejileri
Destek uzmanı Wendy Ortman, su aktivite ölçümlerinden mümkün olan en iyi hız ve doğruluğu elde etmelerine yardımcı olmak için yüzlerce müşteriyi ziyaret etti. Bu web seminerinde, örnek hazırlık hakkında öğrendiklerini paylaşıyor:
- Sıcaklık farkları neden önemlidir ve en aza indirmek için ne yapabilirsiniz?
- Nemi yavaşça emen / salan (absorb/desorb) ürünler nasıl muamele edilir?
- Özel teknik gerektiren ürün özellikleri
- En iyi örnekleme uygulamaları
- Standart örnek hazırlama işlemlerinizle ilgili sorunları giderme