Konu: Gıda Teknolojisi / Et ve Et Ürünleri Analizi 1

Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı

İnsanlar besin gereksinimlerini farklı besin öğelerini içeren gıdaları tüketerek karşılarlar. Protein yönünden zengin olan etler (gerek kara hayvanlarının kırmızı etleri gerekse su ürünleri ve kanatlıların beyaz etleri) her yaştaki insanların beslenmesinde vazgeçilmez gıdalardır. Et analizleri, et kalitesini ortaya çıkarmasının yanında besin içeriğinden teknolojik özelliklerine kadar geniş bir alan içermektedir. Et analizleri aslında canlı hayvan kontrolünden başlar, et satış yerlerinde, farklı ürünlere işleme öncesinde ve sonrasında devam eder. Gerekli kontroller ve analizler sadece şikâyet üzerine değil, belli bir sistem dâhilinde ve sürekli yapılmalıdır. Günümüzde et ve ürünlerinin tüketiminde haklı olarak biz tüketicilerin bazı endişeleri olmaktadır. Yetersiz kontroller sonucunda kötü niyetli insanların hangi hayvandan elde edildiğini bilmediğimiz veya düşük kaliteli etleri piyasaya arz etmeye çalıştıklarını medyada öğreniyoruz. Çoğumuz kendimize göre güvenli bildiğimiz mahalle kasaplarının, marketlerin veya firmaların etlerini tercih etmekteyiz.

Sağlıklı, güvenli ve kaliteli et ancak standartlara uygun olarak kontrol ve analiz etmekle elde edilir. Bu da yeterli sayıda laboratuvar bulunmasıyla ve yetişmiş elemanla mümkün olmaktadır. Ülkemizde bu alanda yetişecek sizler önemli bir görev üstlenmiş olacaksınız.

Bu modülü tamamladığınızda et analizleri yaparak etlerin kalitesini ortaya koyabileceksiniz.

Anahtar Kelimeler:

Araştırmanın tüm içeriğini okumak için tıklayın (PDF)

KAPAT